Még több családhoz juthat el a CSOK

A kormány sikeresnek tartja a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, a benyújtott kérelmek száma meghaladta az 50 ezret, az ebben érintett támogatási összeg pedig a 136 milliárd forintot az idei első hat hónapban. Ez 56 százalékkal több kérelmet jelent, mint egy éve a hasonló időszakban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a CSOK is annak a különutas gazdaságpolitikának része, amely egyebek mellett a gazdaság szereplőire kivetett különadókra alapoz. Tájékoztatása szerint nagyságrendileg 500 milliárd forint folyt be a különadókból, ennek döntő része a családok támogatására fordítódott. Tájékoztatása szerint idén 211, jövőre 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre családtámogatásra.
A kormány otthonteremtési célja az volt, hogy segítsen minden családnak minőségi otthonhoz jutni, amivel párhuzamosan új lendületet kaphatnak a lakásépítések. A házépítések felfutása rövid távon támogatja a gazdasági növekedést, míg a biztos lakhatás, a lakáshoz jutás megkönnyítése a gyermekvállalást növelheti, amely hosszú távon alapozhatja meg a magyar gazdaság teljesítményét – mondta el az NGM pénzügypolitikáért felelős államtitkára.
Hornung Ágnes a mai lakáspiaci adatokat ismertetve elmondta: az év első 6 hónapjában 5004 lakás épült, ami 46 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A kiadott építési engedélyek évek óta látható emelkedése immár az elkészült lakásokban is utolérhető, és a folyamat jövőjére nézve biztató, hogy az idei első hat hónapban 20 ezer új építési engedélyt adtak ki, ami 40 százalékos növekedést jelent. Mindezek alapján bizonyosan állítható, hogy 2017-ben tovább gyorsulnak a lakásépítések, így növekszik az ágazat hozzájárulása a gazdasági növekedéshez is.
A Világgazdaság kérdésére az NGM államtitkára elmondta, jelenleg zajlik a CSOK teljes körű felülvizsgálata, jelenleg a szakmai egyeztetések folynak arról, milyen területeken kell hozzányúlni a rendszerhez annak érdekében, hogy a családpolitikai kedvezmény még szélesebb kör számára elérhetővé váljon, illetve a CSOK továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. Ennek kapcsán vizsgálják a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs igénybevételének 2019 utáni időszakra szóló meghosszabbítását de azt is – emelte ki egy másik kérdésre -, hogy eltöröljék-e a CSOK igénylésénél a 40 éves korhatárt. A szakmai vélemények összegzése, azok hatásainak egymással való összevetése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönthet – jelezte az NGM államtitkára.

 

http://www.csalad.hu/2017/07/28/meg-tobb-csaladhoz-juthat-el-a-csok


HÍREK, ÚJDONSÁGOK